Brčko domaćin regionalne konferencije za Program integrisanog upravljanja koridorima rijeka Sava i Drina

12.3.2019. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i zamjenik vođe tima za Program integrisanog upravljanja koridorima rijeka Save i Drine u ime Ureda Svjetske banke za BiH Igor Palandžić najavili su danas Konferenciju za Regionalni Program integrisanog upravljanja koridorima rijeka Save i Drine (SDIP) koja će, u organizaciji Svjetske banke, bit će održana u ponedjeljak, 18. marta 2019. godine u Gradskoj vijećnici u Brčkom.

Image for news

Konferencija će započeti okruglim stolom na ministarskom nivou, a u nastavku će biti održane tehničke diskusije visokih zvaničnika pet država i to Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Republike Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. 

„Zadovoljstvo je da mogu da najavim da će Brčko biti domaćin jednog od najvećih regionalnih skupova koji su do sada održani u našem gradu. Ovaj veliki projekat Svjetske banke podrazumijeva revitalizaciju plovnog puta rijeke Save, za šta je Brčko distrikt BiH više nego zainteresovan, a akcenat je na regionalnoj saradnji. Ono što je važno za Brčko je da revitalizacija nije jedini projekat u koje bi trebalo da budemo uključeni. Tu su i potprojekti koji uključuju revitalizaciju same Luke Brčko, od osiguravanja postrojenja za kvalitetno snabdijevanje električnom energijom do pretovarnih kapaciteta. Tu je i niz projekata koji se odnose na sanaciju korita rječica Brka i Blizna, a treba izdvojiti i važan projekat deminiranja desne obale rijeke Save“, rekao je gradonačelnik Milić u izjavi za medije. 

On je dodao da je ovo prilika da na velika vrata uđemo u još jedan projekat sa Svjetskom bankom, u namjeri i želji da nastavimo ranije započetu dobru saradnju. 

„Dobra vijest jeste i da je projekat s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koji se tiče revitalizacije „Luke Brčko“, u iznosu od 10 miliona eura, od čega su 3.000.000 eura grantovska sredstva, također u fazi odobrenja. Prošao je Vladu, očekujemo da će sutra dobiti podršku i u Skupštini, tako da se, čini mi se, na jedan dobar način zaokružuje priča oko Luke Brčko i rijeke Save koja je sasvim sigurno razvojna šansa Brčko distrikta BiH. Potrudit ćemo se da kao dobri domaćini ugostimo sve zvaničnike koji će biti naši gosti u ponedjeljak i da se zahvalimo Svjetskoj banci na prilici da se Brčko predstavi u pozitivnom svjetlu i iskažemo zadovoljstvo za očekivane benefite ovog projekta koji bi trebalo da krene uskoro“, zaključio je Milić. 

Igor Palandžić, govoreći u ime tima Svjetske banke koji priprema spomenuti regionalni program, izrazio je zahvalnost na podršci Brčko distrikta BiH i naglasio da je na osnovu ranijih razgovora i misija odlučeno koji su to prioriteti koji trebaju da se rade. 

„Pristup svih u Brčkom je uvijek bio proaktivan, što se može vidjeti i u samom prijedlogu projekta i broju aktivnosti koje su predviđene da se implementiraju u ovom gradu“, naglasio je Palandžić. 

On je dodao da je ovaj program šansa za ekonomski razvoj i prilika da se pokrene jača regionalna saradnja.

„Rijeke ne poznaju granice, poplave ne poznaju granice, mora se raditi zajedno jer ne može jedna zemlja da zaštiti svoju teritoriju, a da se ne štite zajedno. U slivu rijeka Sava i Drina već postoji platforma koja djeluje kao Savska komisija, i mi vidimo priliku da nakon godina tokom kojih je Svjetska banka pomagala razvoju soft mjera, priprema strategija, izradi planova upravljanja i rizika od poplava krenemo na konkretne stvari i probamo kroz infrastrukturne i neinfrastrukturne mjere da pomognemo i osnažimo tu saradnju koja će sigurno doprinijeti jačanju ekonomija u regiji“, naglasio je Palandžić.

On je zaključio da u ponedjeljak očekuje dolazak velikog broja predstavnika Vlada iz regije kao i predstavnika najvišeg menadžmenta Svjetske banke iz regije kako bi se potvrdila zainteresovanost i želja da se ide dalje u implementaciju ovog programa. 

Ukupna vrijednost Programa u prvoj fazi je, prema riječima gospodina Palandžića, na regionalnom nivou, 260 miliona eura.